Zorgt coeliakie voor vermoeidheid?

Zorgt coeliakie voor vermoeidheid?

Mensen die coeliakie hebben zijn bekend met het fenomeen vermoeidheid. Vermoeidheid kan diverse oorzaken hebben, maar een glutenintolerantie kan hier een belangrijke rol in spelen. Lees snel verder voor alle antwoorden.

Wat veroorzaakt vermoeidheid?

Iemand met coeliakie kan last hebben van diverse klachten. Dit varieert van buikpijn tot vermoeidheid. De vermoeidheid kan een belangrijk signaal zijn van jouw lichaam die aangeeft dat je een tekort hebt aan ijzer. Maar hoe dan? Als jij een tekort aan ijzer hebt houdt dit, eenvoudig gezegd, in dat er te weinig rode bloedcellen in het bloed aanwezig zijn, of dat het gehalte Hb (hemoglobine) te laag is in het bloed. Deze stof zorgt namelijk voor een goede zuurstoftransport in het bloed. Hb is een stof die ijzerhoudend is. Wanneer jij dus vermoeidheid ervaart, is de kans groot dat er een tekort aan ijzer is [1].

Wat is ijzer?

IJzer is een belangrijke mineraal die we allemaal nodig hebben. Deze mineraal heeft een belangrijke taak bij het vervoeren van zuurstof in ons bloed, maar ijzer zorgt ook voor extra ondersteuning van het immuunsysteem, energievoorziening en de aanmaak van enzymen voor de stofwisseling [3]. IJzer komt in 2 vormen voor in ons eten, als heemijzer en als non-heemijzer. Heemijzer zit in dierlijke producten, en non-heemijzer zit in dierlijke en plantaardige producten. Over het algemeen wordt heemijzer beter opgenomen dan non-heemijzer. Het ijzer uit deze producten wordt weer door ons lichaam opgenomen in de dunne darm.

Zoals we hebben vastgesteld kan vermoeidheid ontstaan door een tekort aan ijzer. Dit kan aan je voeding liggen, maar ook aan het feit dat je darmen niet voldoende ijzer opnemen. Dit laatste is het geval bij mensen met onbehandelde coeliakie. Uit onderzoek is gebleken dat 46% van de mensen met coeliakie een gebrek aan ijzer heeft [4].

Het probleem zit ‘m in de dunne darm. Bij mensen die coeliakie hebben gaat de darm in de aanval zodra er gluten binnen komen. Hierdoor raakt het darmslijmvlies beschadigd, dit zorgt voor een verminderde opname van voedingsstoffen, waaronder ijzer. Meer weten over coeliakie en je darmen? Lees dan hier verder [5].

Kan coeliakie leiden tot vermoeidheid?

Wanneer jij coeliakie hebt en jouw dieet nog niet hebt aangepast, kan de coeliakie dus zeker voor vermoeidheid zorgen doordat jouw lichaam te weinig ijzer opneemt. Heb je jouw dieet al wel aangepast, is vermoeidheid geen gevolg meer van jouw ziekte. Heb je hier toch twijfels over? Neem dan contact op met je huisarts om hier beter naar te kijken.

Meer weten?

weten welke andere tekorten je kunt hebben wanneer jij coeliakie hebt? Lees dan ook eens ons artikel over tekorten bij coeliakie.

Bronnen

[1] Alles weten over coeliakie. Complicaties.

[2] Voedingscentrum. IJzer.

[3] Orthokennis. IJzer.

[4] Educatie Atrium Innovations. Tekorten bij mensen met coeliakie.

[5] Darmgezondheid. Coeliakie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Facebook
Facebook
Twitter