Zitten er gluten in alcohol?

Zitten er gluten in alcohol?

Verschillende soorten alcohol

Alcohol is onder te verdelen in bier, wijn en sterke dranken zoals gedistilleerd en likeur. Waarvan de laatste twee beide sterke dranken zijn. Ieder alcoholisch drankje is op zijn eigen manier gestookt of gebrouwen en het hangt af van de bereidingswijze of deze glutenvrij is.

Wijn

Wijn

Wijn is van nature gelukkig al glutenvrij. Kom meer te weten over gluten in wijn.

Bier

Tarwe en mout zijn van nature niet glutenvrij, bier dus ook niet. Kom hier meer te weten over gluten in bier. Wat wel glutenvrij is, is bier dat gebrouwen is zonder mout of tarwe of waar de gluten uit zijn gehaald. Bekijk daarom hier ook ons assortiment voor glutenvrij bier.

Sterke dranken

Sterke drank wordt pas sterk genoemd als het minimaal 15% alcohol bevat. Je kunt sterke dranken weer onderverdelen in likeuren en gedistilleerd.

Likeur:

Een likeur is een sterke drank die zoet van smaak is en meestal een alcoholpercentage heeft van rond de 20%, alhoewel dit percentage nog aardig kan oplopen. Voorbeelden van likeuren zijn amaretto, grand marnier, cointreau, limoncello, tia maria en cuarenta y tres.

Gedistilleerd:

Gedistilleerde dranken zijn dranken die verkregen zijn door het distilleren van gefermenteerde landbouwproducten.

Denk hierbij aan dranken zoals whiskey, jenever, wodka, cognac, port, sherry, korenwijn en vieux.

Heldere sterke dranken:

Wanneer deze sterke dranken helder zijn, zijn deze glutenvrij.(1) Soms zijn bij sterke dranken gluten bevattende ingrediënten gebruikt. Echter zijn deze dranken wel glutenvrij omdat de gluten bij de reststof achter blijven. Dit is een vaste stof die overblijft bij het bezinken van de sterke drank.

Troebele sterke dranken:

Wanneer de sterke drank troebel is, zou het zomaar kunnen zijn dat deze gluten bevat. Vaak is er dan een siroop of ander zoetmiddel aan toegevoegd dat weer gemaakt is op basis van tarwe of mout. Check daarom altijd op het etiket of er nog gluten in zitten. Wanneer het in een restaurant onduidelijk is of er gluten in zitten, sla het drankje dan af. Better safe than sorry!


Glutenvrij bier drinken

Wil je ook eens buiten de deur glutenvrij bier drinken? Bij deze 10 plekken in Utrecht kun jij terecht voor glutenvrij bier.

Bronnen

1: Glutenvrij. Alcohol.

2: Gall en Gall. Dit zijn dé sterke dranken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Facebook
Facebook
Twitter