Zit er in chips gluten?

Zit er in chips gluten?

Aardappelchips, favoriet bij veel mensen. Van jong tot oud, iedereen heeft wel eens genoten van een chipje tijdens een film, gezellig met vrienden of achter de televisie. Het is een bekende snack tijdens feestjes en wordt over de hele wereld gegeten. Maar is aardappelchips ook veilig als je een glutenintolerantie hebt? In dit artikel zal ik je er meer over vertellen. Ook geef ik je een aantal alternatieven voor chips die je in onze webshop kunt bestellen.

Een korte geschiedenis

Aardappel chips of gewoonweg chips, zoals genoemd in Nederland, zijn dungesneden aardappelplakjes die gefrituurd zijn en besprenkeld zijn met zout en/of kruiden. Chips bestaat al een lange tijd en het eerste recept is terug te vinden in 1817 in het kookboek van William Kitchiner’s: ‘The Cook’s Oracle’. Een latere editie verscheen chips onder de receptnaam: ‘Potatoes fried in Slices or Shavings’

De aardappelschijfjes werden dun gesneden en werden gedroogd voordat ze werden gefrituurd.

Een andere bron vertelt dat de chips in 1853 zijn ontstaan wanneer een Amerikaanse kok beledigd was door een klant. De klant vond zijn aardappelschijfjes te dik waarna de kok de aardappelschijfjes ultra dun sneed en frituurde. Zijn manier om de klant terug te pakken was een waar succes, want het veranderde in een populaire snack.

Tegenwoordig

Ondanks dat de exacte geschiedenis van chips niet terug te halen valt ben ik maar wat blij dat het bestaat! Tegenwoordig wordt chips eerst gepoft voor deze wordt gefrituurd, waarna zout en andere kruiden nog worden toegevoegd.

Chips & gluten

Ondanks dat chips over het algemeen glutenvrij is zijn er ook veel varianten waar stiekem gluten aan toe zijn gevoegd. Omdat aardappels van nature glutenvrij zijn en het frituurvet en het zout dit ook zijn, is de naturel chips vaak glutenvrij. Wanneer er andere kruiden aan zijn toegevoegd moet je wel beter kijken naar de ingrediëntenlijst want vaak zit er stiekem gluten in.

Soorten glutenvrije chips

Hummus chips

Deze variant van chips is, in plaats van aardappelen, gemaakt van kikkererwtenmeel. Voor deze chipssoort worden biologische kikkerwten gemaakt waarmee er een fijn meel van wordt gemaakt. Van dit meel en aardappelzetmeel wordt chips gemaakt. Een lekker alternatief voor paprika chips is de paprika-hummus chips van Trafo.

Zeewier chips

Sushi- en chips liefhebbers opgelet! Nu is er ook chips gemaakt van zeewier. Deze variant op chips is geheel glutenvrij en heeft een lekker hartig smaakje. Zoals de naam al vrijgeeft is de chips geheel gemaakt van zeewier en is het enkel besprenkeld met een mix van olijfolie, canolaolie, sesamolie en wat zeezout. Er is ook een groene thee variant als je houdt van experimenteren!

Maischips

Hou je van lekker Mexicaanse gerechten? Of hou je van de welbekende nacho chips maar kan je die niet eten omdat die gluten bevatten? Dan zou ik zeker de maischips van Amazin proberen! Bijvoorbeeld de ‘Nacho Corn Chips’ met heerlijke kaassmaak. Hou je niet zo van kaas? Dan is er ook een naturel variant. Heerlijk om te dippen in een van de glutenvrije dips!

Groentechips

Wil je het over een totale andere boeg gooien? Dan hebben we tegenwoordig ook glutenvrije groentechips. Deze chips is gemaakt van in dunne plakjes gesneden groenten die vervolgens zijn gefrituurd. Wil je dus gezond zondigen? Kies dan lekker voor de groentechips.

Nog meer snacken?

Hou je van snacken? Lees dan onze tips om 5x eenvoudig en glutenvrij te snacken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Facebook
Facebook
Twitter