Wie heeft coeliakie ontdekt?

Wie heeft coeliakie ontdekt?

Wie coeliakie ontdekt heeft

Er was eens een man, genaamd Willem-Karel Dicke, die op 15 Februari 1905 werd geboren in Dordrecht. In 1922 ging hij op 17 jarige leeftijd geneeskunde studeren in Leiden. Toen hij in 1929 klaar was met zijn studie, specialiseerde hij zich in kindergeneeskunde bij het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag. Op 31 jarige leeftijd werd hij medisch directeur van ditzelfde ziekenhuis. Hier zou hij coeliakie ‘ontmaskeren’.

Wanneer is coeliakie ontdekt?

Hoewel aan het begin van de vorige eeuw het ziektebeeld met symptomen zoals die van coeliakie al bekend was, was het niet bekend waar klachten door veroorzaakt werden. Daar kwam verandering in tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen deze uitbrak, ontstond er een hongersnood. Er was een schaarste aan voedsel en dus ook aan brood, de dagelijkse kost. Het viel Willem-Karel Dicke op dat gedurende deze periode in het Juliana Kinderziekenhuis geen kinderen met klachten door de nog onontdekte coeliakie meer waren.

Na de hongersnood werd brood weer beschikbaar. Patiënten met het ziektebeeld zoals dat van coeliakie kregen hun klachten terug. Dicke vermoedde toen te weten waar de klachten van dit ziektebeeld door veroorzaakt werden, namelijk door brood. Zeker weten deed hij niet en hij startte zijn onderzoek.

De ontwikkeling van het glutenvrije dieet

In Mei 1950 promoveerde Dicke in Utrecht met zijn proefschrift, genaamd; ‘Coeliakie. Een onderzoek naar de nadelige invloed van sommige graansoorten op de lijder aan coeliakie.’ Willem-Karel Dicke was de eerste man die ontdekte dat coeliakie werd veroorzaakt door de eiwitten uit bepaalde graansoorten, zoals tarwe. Toen hij dit had ontdekt, ontwikkelde hij het glutenvrije dieet. Dankzij dit glutenvrije dieet hadden heel veel coeliakie patiënten geen last meer van hun klachten.

De gouden Dicke-medaille

Om Willem-Karel Dicke te eren voor zijn ontdekking, kreeg hij een prijs: de gouden Dicke-medaille. Deze medaille is door de Nederlands Genootschap van Maag-, en Darmziekten speciaal ontwikkeld om baanbrekend onderzoek in het vakgebied te eren. Tot op de dag van vandaag wordt deze medaille om de 5 jaar uitgereikt door de Nederlandse Vereniging voor Gastro-Enterologie. 

Glutenvrijemarkt | Wie heeft coeliakie ontdekt?

Meer weten over coeliakie?

Over coeliakie en gluten valt veel te vertellen, wat is coeliakie bijvoorbeeld, wat is de uitspraak van coeliakie en wat is de betekenis van gluten? Op onze blog vind je hier veel informatie over in ruim 400 artikelen gerelateerd aan dit onderwerp. Surf dus nog even verder op onze site! 

Bronnen

1: van Crevelt, S. In memoriam Prof.DR. W.K. Dicke. 19 Mei 1962.

2: Nederlandse Vereniging voor Gastro-Enterologie. Dicke medaille en ereleden.  

3: Smith, S.L. Celiac Disease. 2007.

4: Mearin, M, L. Kinderen met coeliakie. 2004 Februari.

Bron afbeeldingen

1: Leidse Courant. Dicke medaille voor maag- en darmonderzoek uitgereikt. 28 April 1958.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Facebook
Facebook
Twitter