Wat is het verband tussen gluten en overgewicht?

Wat is het verband tussen gluten en overgewicht?

Gluten kunnen aardig wat schade aanrichten bij mensen met ongediagnosticeerde coeliakie. De klachten kunnen behoorlijk uiteenlopen. Hoe zit het met overgewicht? Kun je door het eten van gluten ook last krijgen van overgewicht? In dit artikel onderzoeken wij het verband tussen gluten en overgewicht.

Wat houdt glutenintolerantie in?

Zoals je wellicht al weet werkt de dunne darm bij mensen met coeliakie niet goed. Het probleem is dat het afweersysteem van de dunne darm gluten ziet als een schadelijke stof en gaat daardoor in de aanval. Hierdoor kun je last krijgen van diverse symptomen die zullen wijzen op coeliakie.

Voedingsstoffen

Indien je de diagnose coeliakie hebt gehad zul je een aangepast dieet volgen. Daardoor kan jouw dunne darm zich herstellen en zul je geen last hebben. Doe je dit niet, dan raakt jouw darmslijmvlies beschadigd. Eenvoudig gezegd, de plooien in de dunne darm die de voedingsstoffen moeten opnemen raken beschadigd of verdwijnen zelfs helemaal. Het gevolg hiervan is dat jouw lichaam niet voldoende/ geen voedingsstoffen binnen krijgt. Lees meer over de effecten op jouw darmen.

Wanneer jouw lichaam te weinig of geen voedingsstoffen meer binnen krijgt zul je diverse klachten ervaren. Een voorbeeld hiervan is dat je veel last zult hebben van vermoeidheid omdat je lichaam geen zink opneemt, huiduitslag door een tekort aan vitamine B3, of problemen in het darmstelsel door een tekort aan vezels. Je vindt alle tekorten in dit overzicht terug.

Kun je overgewicht krijgen van gluten?

Ook gewichtsklachten kunnen een gevolg zijn van ongediagnosticeerde coeliakie. Over het algemeen wordt dit meestal gelinkt aan ongewenst gewichtsverlies. Minder bekend is dat ook overgewicht een gevolg kan zijn.

Maar hoe zit dat dan?

We hebben uitgelegd dat een beschadigd darmslijmvlies ervoor kan zorgen dat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. Je lichaam kan hierdoor ook een onverzadigd signaal afgeven. Je denkt dat je honger hebt waardoor je blijft eten, terwijl je lichaam eigenlijk meer voedingsstoffen nodig heeft. Gevolg: je blijft maar eten en eten. Omdat het zich vooral uit in eetbuien gaat het dan niet altijd om gezonde maaltijden, maar lekkernijen en snacks. Deze producten bevatten veel snelle koolhydraten en suikers die worden omgezet naar vetten en je dus eenvoudig gewicht zult aankomen. [1, 2]

Uit een artikel van de Nederlandse coeliakie vereniging blijkt dat 28% van de mensen bij diagnose last heeft van overgewicht, en 11% zelfs van extreem overgewicht. Na een dieet van 1 jaar is dit teruggebracht naar 23% en 6%. [3]

Na het volgen van een glutenvrij dieet krijgt het darmslijmvlies de kans om zich te herstellen waardoor deze weer voedingsstoffen kan gaan opnemen. De eerder genoemde klachten zullen verdwijnen waardoor je, je fitter zult voelen en je een verzadigd gevoel zult hebben na het eten. Eetbuien behoren tot het verleden (de meeste dan).

Waar zitten gluten in?

Om je op weg te helpen kun je in diverse artikelen tips vinden over glutenvrij eten. Waar zitten gluten in, en waar zitten geen gluten in? Wil je meer weten over coeliakie en jouw gezondheid? Neem dan eens een kijkje bij onze gezondheidsartikelen.

Bronnen

[1] Energieke vrouwen academie. Gluten; de gluiperige slopers van je darmen en gezondheid.

[2] Jesse van der Velde. Maken gluten je dik?

[3] NCV. Overgewicht en coeliakie.

2 Comments

  1. Overgewicht kan ook komen omdat eerst alleen het eerste gedeelte van de darmen wordt aangetast. Het tweede gedeelte van de darmen neemt vooral vet op en gaat extra hard werken als het eerste deel niet goed werkt. Dan worden er dus nauwelijks vitamines meer opgenomen, maar wel vet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Facebook
Facebook
Twitter