Wat is het verband tussen gluten en ondergewicht?

Wat is het verband tussen gluten en ondergewicht?

Zonder dat je het doorhebt, kunnen gluten flink wat schade aanrichten bij mensen met ongediagnosticeerde coeliakie. De klachten zijn doorgaans vaag en ze kunnen zeer uiteenlopend zijn. Hoort ondergewicht bijvoorbeeld bij deze stiekeme symptomen? In dit artikel zullen wij daar een antwoord op geven.

Glutenintolerantie

We hebben het al eerder gehad over coeliakie en hoe je glutenintolerantie en de symptomen daarvan kunt herkennen. Bondig samengevat, ligt de kern van het probleem in de dunne darm, waar het afweersysteem de gluten als een schadelijke stof registreert en als reactie daarop ook de eigen weefsels aanvalt.

Beschadigde darmwand

Indien mensen met coeliakie gedurende een langere tijd gluten blijven eten, kan de darmwand van de dunne darm ernstig beschadigd raken. Met name de darmvlokken lijden daaronder, die het mogelijk maken dat voedingstoffen in het lichaam worden opgenomen. Hoe minder darmvlokken, hoe kleiner en gladder het werkoppervlak van de dunne darm, terwijl het tegenovergestelde hiervan juist gewenst is.

Het verband tussen gluten en ondergewicht

Wanneer de darmwand inderdaad zo beschadigd raakt als hierboven beschreven, is het gevolg dat het lichaam vitaminen en mineralen minder goed opneemt. Dit leidt ook tot gewichtsverlies. Op langere termijn, als er niets verandert aan het eetpatroon, kan ondergewicht dan een consequentie zijn.

Overigens hoeft het bovengenoemde ondergewicht niet bij iedereen met een glutenintolerantie een (duidelijk zichtbaar) symptoom te zijn. Indien je geen last hebt van coeliakie, dan lijkt er in principe geen verband te zijn tussen het eten van gluten en ondergewicht.

Gluten en overgewicht?

Benieuwd wat het verband is tussen gluten en overgewicht? Dan kun je daar in dit artikel meer over lezen.  

Bronnen

  1. Maag Lever Darm Stichting https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/coeliakie/
  2. Verywell Fit https://www.verywellfit.com/gaining-weight-when-you-have-celiac-and-are-underweight-4175398
  3. Medic Info Encyclopedie https://encyclopedie.medicinfo.nl/darmvlokken-nuchtere-darm/574610bf305d487d8eee6b19cf58a429

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Facebook
Facebook
Twitter