Waarom alcohol- en glutenvrij bier van Ambar goed voor je is

Waarom alcohol- en glutenvrij bier van Ambar goed voor je is

Bier staat niet per se bekend als een gezond drankje, maar een drankje voor op het terras, een feestje of bij de borrel. Toch is onlangs uit onderzoek gebleken dat het bier van Ambar een positieve bijdrage levert aan mensen met diabetes type 2 en die een dieet volgen. Hoe dan? Lees snel verder!

Alcohol- & glutenvrij bier en insuline

Het menselijk lichaam breekt kcal om in glucose alvorens deze kunnen worden opgenomen door de cellen in het lichaam. Om dit te kunnen opnemen is insuline nodig. Insuline wordt weer vrijgegeven door de alvleesklier.  

Bij mensen met diabetes type 2 reageren deze cellen slechter op insuline waardoor er hogere concentraties insuline nodig zijn om de glucose te kunnen reguleren.

In de 0,0 van Ambar is de suiker vervangen door isomaltulose en resistente maltodextrine die helpen om insuline resistentie te voorkomen bij mensen met diabetes of mensen in een voorstadium van diabetes.

  • Isomaltulose draagt bij aan het verlagen van de glucose en insuline concentraties. Dit is namelijk een vorm van suiker met slechts een glycemische index van 32 en veroorzaakt dus geen pieken in de bloedsuikerspiegel. Alles met een waarde boven de 50 wordt als ‘ongezond’ beschouwd. De GI wordt gebruikt als maat om aan te duiden hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. We hebben het dan over snelle en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten geven snel glucose af in de bloedbaan, deze producten hebben een hoge GI index (70 of hoger). Producten die dit geleidelijk doen zijn langzame koolhydraten, en hebben dus een lage GI-index (50 of lager).
  • Resistente maltodextrine, oplosbare glucosevezels gemaakt van zetmeel, heeft hetzelfde effect als een prebiotica, namelijk het verlagen van de onstekings-biomarkers (meetbare indicator). Prebiotica zijn natuurlijke voedingsvezels die de groei van bacteriën stimuleren en zorgen voor een gezond darmstelsel. Er is bewezen dat RMD (Resistent Maltodextrin) bijdraagt aan niet alleen een gezond darmstelsel, maar ook aan een gebalanceerd glucoselevel, verlaging van cholesterol waardes en bijdraagt aan het verlies van lichaamsvetten.

De conclusie van het onderzoek is dat deze voordelen niet terug zijn te vinden in andere traditionele alcoholvrije bieren. Met deze voordelen kan dit bier deel uitmaken van een gezonde voeding, die helpt in de monitoring van de bloedsuikerspiegel en het volgen van bepaalde diëten smakelijker maakt.

Bekijk hier hoe dit in zijn werk gaat:

Alcohol en gluten

Maar hoe zit het eigenlijk met alcohol? Zitten er gluten in? Wij zochten het voor je uit. Lees snel verder!

Bronnen

Clinical Nutrition. Effect of an alcohol-free beer enriched with isomaltulose and a resistant dextrin on insulin resistance in diabetic patients with overweight or obesity.

Voedingscentrum. Glycemische index.

MLDS. Zo gezond zijn prebiotica.

Fiberfacts. Consumer DRM.

Dovepress. Effects of resistant maltodextrin on bowel movements.

Antrekk. Isomaltulose.

Fiber Ingredients: Food Applications and Health Benefits. Geredigeerd door Susan Sungsoo Cho & Priscilla Samuel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Facebook
Facebook
Twitter