Verschillen tussen normaal en glutenvrij brood

Verschillen tussen normaal en glutenvrij brood

Brood, je hebt ze in alle soorten. Meergranen, volkoren, wit of donkerbruin. Je weet vast wel dat deze broden allemaal verschillen van elkaar. Maar wat is nou het verschil tussen dit brood en glutenvrij brood? Heb jij je dit altijd al afgevraagd maar wist je niet wat de verschillen waren? Dan krijg je vandaag bij het lezen van dit artikel antwoord op je vraag.

Welke soorten brood zijn er?

Uiteraard, bestaan er brood en glutenvrij brood. Verschillende soorten brood ken je vast wel zoals witbrood, bruinbrood, volkorenbrood, meergranenbrood maar zo ook nog veel meer. Deze soorten bestaan ook glutenvrij, waarbij alleen maar niet glutenhoudende ingrediënten worden gebruikt bij bereiding.

Maar wat is nu het verschil?

Het verschil tussen glutenvrij brood en niet glutenvrij brood zit hem in de ingrediënten. Brood wordt veelal gemaakt van tarwemeel, wat uiteraard gluten bevat. Zo zijn er ook nog andere glutenhoudende graansoorten waar brood van gemaakt wordt zoals spelt en rogge. Glutenvrij brood wordt hier natuurlijk niet van gemaakt. Maar van wat dan wel?

Waarbij brood is gemaakt van meel, is glutenvrij brood gemaakt van glutenvrij meel. Dit kan bijvoorbeeld rijstemeel zijn, havermeel, sorghummeel, teffmeel en zo nog veel meer verschillende soorten.

Vaak wordt er bij dit glutenvrije brood juist een combinatie gemaakt tussen verschillende soorten glutenvrij meel. Ook worden er vaak verschillende soorten zetmeel toegevoegd voor het krijgen van een goede structuur. Dit zijn vaak soorten als maiszetmeel, aardappelzetmeel, tapiocazetmeel en rijstzetmeel.

Daarnaast worden er ook veel broodverbeteraars toegevoegd aan het glutenvrije brood zoals xanthaangom, natrium bicarbonaat en gist.

Door het gebruiken van een combinatie van al deze verschillende ingrediënten, is jouw glutenvrije broodje zo lekker als dat die nu is.

Proef je het verschil tussen deze ingrediënten?

Het verschil tussen de ingrediënten van normaal brood en glutenvrij brood proef je natuurlijk ook.

Vaak zijn normale broden, die van bijvoorbeeld tarwe zijn gemaakt, wat grover en steviger van structuur dan glutenvrije broden. Glutenvrije broden zijn dan wat zachter en kauwen vaak ook wat makkelijker weg. Bij glutenvrije broden onderling zitten ook veel verschillen tussen smaak en structuur, wat ook weer komt door de variërende ingrediënten.

Veel glutenvrije broden komen qua smaak sterk in de buurt van normale broden, het ene brood wat meer dan de anderen. Zo kan dat erg verschillen per merk, maar ook per soort brood van een bepaald merk.

Verder kunnen de voedingswaardes tussen brood en glutenvrij brood ook verschillen. Vaak bevatten glutenvrije broden wat minder vezels en eiwitten dan normaal brood. Het kan ook zijn dat dit niet zo is doordat er dan meer vezel en eiwitrijke producten worden gebruikt. Zo kan bijvoorbeeld psyllium vezel toegevoegd worden om het vezelgehalte te verhogen en soja-eiwitten of zaden voor het verhogen van het eiwitgehalte. De voedingswaardes van de glutenvrije broden zijn altijd te vinden op de site van Glutenvrijemarkt.com en op het etiket van het brood zelf. Zo kun je dus thuis ook kijken naar de verschillende voedingswaardes van jouw favoriete glutenvrije broodje.

Verschillen tussen vers glutenvrij brood

Wil je meer weten over de verschillen tussen glutenvrije broden? Bekijk dan eens dit artikel over de verschillen tussen glutenvrij vers brood. Waarin uitgebreid wordt verteld wat die verschillen nou allemaal zijn en inhouden.

Heb je verder nog vragen over de verschillen tussen brood en glutenvrij brood na het lezen van dit artikel? Laat dan vooral een berichtje achter onder dit artikel voor een zo spoedig mogelijk antwoord op jouw, nog onbeantwoorde, vraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Facebook
Facebook
Twitter