Tips voor een geslaagde glutenvrije Sinterklaas!

Sinterklaas is alweer bijna in het land! Indien jouw kind(eren) glutenvrij eten, is het wel zo fijn om onbezorgd te kunnen genieten tijdens pakjesavond en alle dagen rondom dit feest soepel te laten verlopen. Om jullie een aantal zorgen te ontnemen, willen wij een aantal tips voor een geslaagde glutenvrije Sinterklaas met jullie doornemen!

Dit zijn de tips voor een geslaagde glutenvrije Sinterklaas

Algemene voorbereidingen

Brief aan de sint

Schrijf samen een brief aan Sinterklaas en de Pieten om te vertellen dat jouw kind glutenvrij eet en dus geen gewone kruidnoten, pepernoten en taai taai kan eten. Zo weten zij van te voren dat zij glutenvrij snoepgoed moeten inslaan!

Zorg voor de zekerheid voor eigen (goed verpakte!) zakjes glutenvrij Sinterklaas snoepgoed en neem dit mee naar school en/of de intocht, zodat jouw kind niet mis grijpt. Deze kun je dan altijd ongezien aan een Sint of Piet geven om aan jouw kind uit te delen. Of: bak samen glutenvrije kruidnoten! Dat is ook nog eens hartstikke gezellig.

Snoepgoed

Ook leuk: een doosje met een aantal zakjes glutenvrij snoepgoed aan jouw kind geadresseerd of in de gang gezet ‘s avonds. Sinterklaas moet natuurlijk wel een leuke brief op rijm toevoegen met de tekst dat de Sint en Pieten alvast wat glutenvrij snoepgoed uitdelen, omdat de glutenvrije Pieten niet overal aanwezig kunnen zijn. De zakjes zijn natuurlijk niet herkenbaar als jullie eigen zakjes 😉

Vertel jouw kind over de Glutenvrije Piet en dat hij/zij speciaal voor alle kindjes die glutenvrij eten, pepernoten of kruidnoten heeft. Ga je naar een intocht? Bekijk dan hier waar glutenvrije Pieten langs komen. De Glutenvrije Pieten zijn te herkennen aan de speciale glutenvrije groene vlag.

Tips voor tijdens de intocht

Sintie
 • Neem voor jouw kind (niet herkenbare!) goed ingepakte zakjes glutenvrij strooigoed mee met daarop een sticker met: glutenvrij. Deze kunnen aan de Piet gegeven worden met de mededeling voor wie deze speciale kruidnootjes zijn.

 • Op de dag van aankomst, is het leuk als jouw kind een zakje met glutenvrij snoepgoed in zijn/haar schoen krijgt met een briefje van Sinterklaas of de Glutenvrije Bakpiet. Hierop wordt verteld dat hij natuurlijk wel weet dat jouw kind geen gluten mag, maar dat nog niet alle Pieten op de hoogte zijn. Voor als er geen Glutenvrije Piet aanwezig is, heeft hij/zij zelf altijd nog een zakje glutenvrij lekkers!

 • Een andere optie: is er geen Glutenvrije Piet, maar wil je wel graag dat jouw kind mee kan doen? Spreek dan goed van te voren af dat hij/zij de kruidnoten mag aannemen (met handschoenen aan!), maar niet mag opeten! Als jullie dan thuiskomen, kan hij/zij het snoepgoed omwisselen voor glutenvrij lekkers.

 • Mocht je helemaal geen risico willen lopen, knutsel dan samen een Pietenmuts met daarop de tekst: Ik ben een Glutenvrij Pietje 🙂

Tijdens de pakjesavond

Vier je pakjesavond samen met anderen bij jou thuis? Vertel dan duidelijk van te voren dat jij glutenvrij Sinterklaas viert, zodat de gasten weten wat zij kunnen verwachten en geen eigen gluten-bevattend lekkers meenemen. Zo is er geen kans op kruisbesmetting.

Vier je pakjesavond samen met anderen buitenshuis? Laat dan ook van te voren duidelijk weten dat jullie glutenvrij Sinterklaas vieren en neem jouw eigen glutenvrije Sint lekkernijen mee en vergeet daarbij een eigen bakje niet! Vermeld ook duidelijk dat niemand hier aan mag komen, in verband met de kans op kruisbesmetting. Komen Sint en de Pieten langs? Maak dan van te voren een (goed verpakt!) zakje klaar met glutenvrije snoepgoed met de sticker: glutenvrij. Zo weet Piet precies welk zakje hij/zij aan jouw kind moet geven! Laat de Pieten buiten strooien, zodat de kinderen die wel gluten mogen, alsnog strooigoed kunnen vangen. 

Glutenvrij in de schoen

 • Schrijf ook bij het schoen zetten samen met uw kind een brief aan Sinterklaas en de Pieten, zodat zij weten dat ze alleen glutenvrij snoepgoed mogen achterlaten in de schoen.

 • Sint lekkernijen die van zichzelf glutenvrij zijn, zijn veelal: chocoladeletters, roomfondant, borstplaat, schuimpjes, marsepein, chocolademunten, kikkers en muizen. Controleer altijd de verpakking, want er kunnen nog wel eens verschillen zijn tussen merken en sommige producten kunnen sporen van gluten bevatten.

Glutenvrij op school

sinthoed

Bespreek van te voren de mogelijkheden met school. Om teleurstellingen te voorkomen, maak je van te voren een zakje klaar met glutenvrij snoepgoed.

Komen de Pieten langs op school? Laat dan aan de docent weten dat zij niet met pepernoten kunnen gaan strooien in verband met sporen van gluten. De leraren kunnen aan de klas vertellen dat dit niet gebeurt omdat de juf geen zin heeft in rommel of omdat er kindjes ziek van kunnen worden. Wat kan wel?

 1. Verpakte snoepjes en snoepgoed strooien of rondbrengen en de glutenvrije zakjes (deze extra goed van te voren inpakken!) een sticker geven met: glutenvrij. Door de Pieten van te voren op de hoogte te brengen, weten zij precies wie glutenvrije kruidnoten krijgt. Leg dit van te voren ook duidelijk uit aan jouw kind, maar laat niet de zakjes zien!
 • Zetten de leerlingen hun schoen? Zorg dan dat het schoentje van jouw kind op een andere plek staat, of zorg dat iedereen een zakje strooigoed krijgt in plaats van los strooigoed. 
 • Indien er pepernoten op school worden gebakken, zijn er vaak meerdere opties bespreekbaar op school. Denk bijvoorbeeld aan:
 1. Alle pepernoten met glutenvrij deeg bakken in een schone oven en op bakpapier.
 2. Laat jouw kind met handschoentjes mee bakken maar niet mee eten. Geef haar/hem een eigen zakje glutenvrij snoepgoed mee, zodat er alsnog na het bakken gesmikkeld kan worden.
 3. Als er geen zin is om mee te bakken, vraag dan of hij/zij foto’s wil maken. Heel leuk voor iedereen om later terug te zien!

Glutenvrije Sint recepten

Sinterklaas is bij uitstek dé kans om eens lekker de keuken in te duiken met jouw kind en glutenvrije kruidnoten te bakken! Denk ook eens aan andere glutenvrije Sint lekkernijen, zoals aan de glutenvrije gevulde speculaas en aan de glutenvrije taai taai.
Niet zoveel tijd om te bakken? Kijk dan hier voor ons glutenvrije Sint assortiment en sla op tijd jouw producten in voor een geslaagde Sinterklaas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Facebook
Facebook
Twitter