Mijn kind heeft glutenintolerantie

Mijn kind heeft glutenintolerantie

Glutenintolerantie is in veel gevallen nog niet gediagnosticeerd. Heb je een vermoeden dat jouw kind coeliakie heeft? Hoe herken je coeliakie bij jouw kind, en waar moet je aan denken? In dit artikel geven we je een aantal tips.

Hoe herken je coeliakie bij jonge kinderen?

Eén op de honderd kinderen krijgt coeliakie. Er zijn een aantal symptomen waaraan je kunt herkennen dat je kind coeliakie heeft. Je kind kan bijvoorbeeld meerdere keren per dag last hebben van een stinkende, vettige ontlasting gepaard met buikpijn. Maar ook de groei kan een signaal geven. Zo zijn kinderen met ongediagnosticeerde coeliakie vaak kleiner, hebben een bolle buik en dunne armen en benen. Soms zijn deze kinderen ook wat huileriger en zeurderiger dan andere kinderen. Ook wel ‘failure to thrive’ genoemd. [1]

Samengevat:

  • Buikpijn
  • Stinkende en vettige ontlasting
  • groei achterstand
  • bolle buik, dunne ledematen
  • huilerig en zeurderig
  • failure to thrive

Is coeliakie erfelijk?

Heeft jouw kind coeliakie en ben je bang dat de broertjes of zusjes dit ook hebben? Hou eerst eens in de gaten of zij symptomen vertonen van coeliakie zoals zojuist genoemd. Is dit niet het geval, is er niets aan de hand. Je kunt er ook voor kiezen een bloedonderzoek te laten doen. Hieruit kan wijzen dat zij wellicht ook het gen dragen wat ze vatbaar maken voor het krijgen van coeliakie. Dit gen is het HLA-gen. Mensen met het HLA-type DQ2 of HLA-type DQ8 kunnen coeliakie ontwikkelen. Heb je dit niet, dan zul je ook geen coeliakie ontwikkelen. Hoewel 40% van alle Nederlanders dit gen draagt, ontwikkelt slechts 0,5 – 3% coeliakie. [2,3] Meer lezen over erfelijkheid? Lees dan hier verder!

Heeft jouw kind coeliakie?

Je huisarts kan de diagnose coeliakie stellen bij jouw kind. Geen zorgen! Wij helpen je op weg! Er zijn genoeg alternatieven voor gluten houdende producten. Neem eens een kijkje in onze webshop.

Glutenvrij op school

Op school wordt er natuurlijk altijd lekker getrakteerd zodra een klasgenootje jarig is. Zorg dat de juf of meester en de ouders uit de klas op de hoogte zijn van de coeliakie van jouw kind. Zo kunnen zij hier rekening mee houden bij het uitdelen van traktaties of andere lekkernijen. Natuurlijk is kruisbesmetting altijd een gevaar, zeker bij jonge kinderen. Zorg dat je kind er altijd aan denkt goed zijn of haar handen te wassen en niet zomaar eten aan te nemen van anderen. Meer lezen over kruisbesmetting? Lees ons artikel: ”Kruisbesmetting gluten: hoe werkt dat?

Gaat je kind binnenkort ook nog op kamp of schoolreisje? Zorg dat de begeleiders en docenten goed geïnformeerd zijn en wat extra aandacht besteden aan glutenvrije voeding. Geef eventueel glutenvrij brood of andere etenswaren mee.

Gluten in non-food

Gluten zitten niet alleen in eten, maar ook in non-food producten. Denk hierbij aan stoepkrijt & kleurtjes, schmink & make-up, maar ook shampoo, of diervoeding. Alhoewel deze items geen voeding zijn kunnen ze wel zorgen voor kruisbesmetting. Heeft jouw kind net het konijn vers hooi gegeven en neemt daarna een lekker koekje zonder handen te wassen? Dan kan dat toch vervelende gevolgen hebben. Kijk eens of je glutenvrije vervangers kunt vinden voor deze artikelen en leer ook in deze situatie aan dat je kind altijd zijn of haar handen wast.

Handig!

De Nederlandse coeliakie vereniging heeft deze handige lijst speciaal voor jou opgesteld.

Vind je het lastig om uit te leggen aan je kind wat coeliakie of gluten intolerantie is? Het Klokhuis legt in deze aflevering op een leuke en eenvoudige manier uit hoe gluten intolerantie werkt.

Leren over gluten leuk maken? Doe dan de game van de Nederlandse Coeliakie Vereniging

Meer lezen?

Wil je meer weten over coeliakie? Lees dan verder in ons artikel ”Wat is coeliakie?

Meer informatie waar wel of geen gluten in zitten? Lees dan de artikelen ”Waar zitten geen gluten in?” en ”Waar zitten gluten in?”.

Bronnen

[1]https://mijnkinderarts.nl/ziekten/maag-darmziekten/coeliakie-gluten-intolerantie/

[2] https://www.cyberpoli.nl/coeliakie/faq/1149).

[3] https://www.cwz.nl/patient/aandoeningen/coeliakie-bij-kinderen/klachtensymptomen-coeliakie/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Facebook
Facebook
Twitter