Kan glutenintolerantie opeens ontstaan?

Kan glutenintolerantie opeens ontstaan?

Je hoort het vaak zat: ik ben glutenintolerant geworden op latere leeftijd. Hoe kan dat? Kan glutenintolerantie zomaar ontstaan? Wat kan ik ertegen doen? In dit blogartikel lees je het antwoord op deze veelgestelde vraag.

Genetische aanleg? Dat hoeft niet.

Glutenintolerantie is een zogeheten multifactoriele erfelijke ziekte. Uhm.. wat? Multifactoriele erfelijkheid betekent in de volksmond dat een ziekte meerdere oorzaken kan hebben. Dat betekent dat je coeliakie kunt krijgen door erfelijke aanleg maar ook door hoe je leeft en wat je hebt meegemaakt.

Wat heeft dan invloed op het krijgen van coeliakie?

Dat is een hele goede vraag, want daar is nog weinig over geschreven. Wel is het duidelijk dat er een erfelijke factor meespeelt. Als een van je ouders coeliakie heeft, dan heb jij een verhoogde kans op coaliakie met ongeveer 10 tot 15 procent. Maar daarbij zijn er ook veel mensen die geen verbanden hebben met deze ziekte. Bij hen kan het dus inderdaad ‘zomaar ontstaan’.

Wat kan ik doen om mijn kans op coeliakie te verminderen?

Coeliakie wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een combi van erfelijkheid en levensstijl. Je eetgedrag, rookgedrag en drinkgedrag en je darmhuishouding kunnen invloed hebben op vatbaarheid voor coeliakie. Dit zijn gelukkig dingen die je kunt uittesten, door bijvoorbeeld een tijdje geen gluten te eten en het effect ervan te noteren. Of door je darmhuishouding te laten onderzoeken. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen of ervaringen ook coeliakie triggeren. Het is handig om daar bijvoorbeeld met je art over te praten. Wat voor een invloed heeft de medicatie op je darmen? De kans om coeliakie te verminden is vooral preventief, want aan erfelijkheid kan helaas niets verandert worden.

Wanneer komt er meer informatie over oorzaken van coeliakie?

Dat is helaas nog onbekend, maar onderzoekers komen steeds verder. Wil je meer lezen over oorzaken en erfelijkheid van coeliakie? Klik dan op onderstaande bronnen voor meer informatie!

Bronnen

[1] Erfelijkheid en coeliakie

[2]Coeliakie: oorzaak en symptomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Facebook
Facebook
Twitter