Is zoenen veilig als je glutenvrij moet eten?

Is zoenen veilig als je glutenvrij moet eten?

Als je coeliakie hebt moet je altijd goed nadenken over wat je eet, waar het vandaan komt en wat erin zit. Maar hoe zit dat eigenlijk als je iemand wilt zoenen? Wij vroegen het Daphne, doktersassistente in het St. Antonius ziekenhuis.

Kruisbesmetting

Wanneer je coeliakie hebt is het belangrijk om kruisbesmetting te voorkomen. Het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt bij het hebben van een glutenallergie, maar met zoenen bestaat er ook een kans op kruisbesmetting.

Weet je nog wat kruisbesmetting is? Kruisbesmetting kan bij de productie van producten al plaats vinden, maar ook thuis in de keuken. Als een fabriek zowel glutenvrije als niet-glutenvrije producten maakt in dezelfde ruimte kan het zijn dat het glutenvrije product sporen bevat van gluten. Maar ook thuis kun je eenvoudig last hebben van kruisbesmetting, denk bijvoorbeeld aan kruimels die in de boter terecht komen als er uit hetzelfde kuipje wordt gesmeerd, of simpelweg hetzelfde mes gebruiken. Meer weten over kruisbesmetting? Lees dan hier verder.

Voedingsmiddelen waar haver, rogge, tarwe of gerst in verwerkt zijn moeten vermeden worden door mensen met coeliakie of een glutenintolerantie. Ook voedingsmiddelen waarin meel uit deze graansoorten is verwerkt zoals brood. Zelfs in bepaalde cosmetica producten zitten gluten verwerkt. Bijvoorbeeld in lippenstift.

Kruisbesmetting en zoenen

Bij het eten of drinken van gluten, blijven de gluten achter in de mondslijmvliezen. Als je gaat zoenen met iemand die net iets heeft gegeten of gedronken waar gluten in zit, kan je in aanmerking komen met gluten dat wordt uitgewisseld via het speeksel. Het is daarom belangrijk om de mond vooraf goed te spoelen met water of eventueel tanden te poetsen. Op deze manier worden de gluten in de mond en slijmvliezen verwijderd en is er geen kans op kruisbesmetting.

Wanneer je toch per ongeluk gluten binnenkrijgt, kan de darmwand daardoor weer geïrriteerd raken. Soms geeft dit klachten, maar soms ook niet. Als je niets merkt wil dat niet zeggen dat je ‘een beetje’ tegen gluten kan. De één is er gevoeliger voor dan de ander. Het zal de eerste keer misschien moeilijk zijn om dit bespreekbaar te maken, maar je kan er maar beter zeker van zijn dat er geen kruisbesmetting kan plaats vinden en hierdoor de klachten kan voorkomen.

Is zoenen veilig als je glutenvrij moet eten?

Nee dus. Je kunt eenvoudig last krijgen van kruisbesmetting bij het zoenen, zowel door eten als non-food zoals lippenstift. Zorg dus dat je jouw zoener goed informeert over jouw ziekte. Lekker poetsen en spoelen dus!

Meer weten over jouw gezondheid en gluten?

Ben je wellicht benieuwd geworden wat voor effecten gluten nog meer kunnen hebben? Lees dan bijvoorbeeld eens ons artikel over gluten en acné. Nieuwsgierig of coeliakie kan zorgen voor vermoeidheid? Je vindt alle artikelen over gezondheid hier.

Daphne Godee is in 2018 afgestudeerd aan het mbo Rijnland als doktersassistente en sindsdien aan de slag gegaan als doktersassistente in het St. Antonius ziekenhuis op de polikliniek KNO.
Ze heeft stage gelopen in zowel de huisartsenpraktijk als in het ziekenhuis om te kijken waar haar interesses liggen en waar ze de nodige kennis over coeliakie heeft opgedaan. Haar keuze ging uit naar het ziekenhuis, omdat het een gespecialiseerde zorg is. Niet alleen het werk is gevarieerd, maar ook de patiënten. Ze zijn er van jong tot oud! Dat maakt het leuk, afwisselend en uitdagend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Facebook
Facebook
Twitter