Is polenta glutenvrij?

Is polenta glutenvrij?

Heb je familie uit Italië, of ben je daar weleens geweest? Dan ben je wellicht al goed bekend met polenta. Dit traditionele Noord-Italiaanse gerecht is erg veelzijdig en ondertussen op veel plekken in de wereld populair. Maar is polenta ook glutenvrij?

Wat is polenta?

Zoals gezegd, is polenta een gerecht dat zijn oorsprong vindt in Noord-Italië, waar het een essentieel onderdeel uitmaakt van het dieet van de bevolking. De naam vindt zijn oorsprong in het Latijn en Oudgrieks en betekent zoiets als ‘verfijnde stof’. Naast Italië heeft polenta ook in Oostenrijk en Zwitserland traditioneel een plek in de plaatselijke cuisine.

Vroeger werd polenta gemaakt van verschillende soorten granen, maar sinds de 16e eeuw, toen maïs vanuit  Zuid-Amerika in Europa terecht kwam, werd maïsgriesmeel het voornaamste ingrediënt. Het maïsgriesmeel wordt doorgaans gekookt tot een soort pap, waarna men het eventueel kan laten afkoelen tot een ‘koek’. Deze koek kan vervolgens weer gebakken of gefrituurd worden.

Polenta is een staple en wordt bijvoorbeeld gegeten in plaats van aardappelen of pasta. Vaak wordt het bij alle maaltijden van de dag opgediend. Polenta kan ook als dessert worden gegeten. In dat geval worden er tijdens het koken ingrediënten als suiker, kaneel, vanillepoeder of zelfs vers fruit toegevoegd.

Is polenta glutenvrij?

Tegenwoordig wordt voor het maken van polenta over het algemeen alleen maisgriesmeel gebruikt. Aangezien mais geen gluten bevat, is het korte antwoord dus: Ja, polenta is glutenvrij.

Wanneer je bij een restaurant polenta op de menukaart ziet staan, kan het echter verstandig zijn om het voor de zekerheid na te vragen. Immers, wanneer het wordt bereid zoals het vóór de 16e eeuw werd gedaan, kunnen er wel granen gebruikt zijn waar gluten in zitten. Daarnaast kan kruisbesmetting tijdens het koken ook altijd voorkomen.

Wil je zelf polenta maken? Dan is er voldoende aanbod aan maismeel en voorgekookte (glutenvrije) polenta.

Meer glutenvrij

Nieuwsgierig geworden naar welke andere producten glutenvrij zijn? Wij hebben ze hier voor je op een rijtje gezet! Mis jij nog een product? We horen het graag!

Bronnen

  1.  Wiktionary https://en.wiktionary.org/wiki/pollen#Latin
  2. Monique van der Vloed https://moniquevandervloed.nl/is-polenta-plus-heerlijk-recept-polenta-plaatkoek/
  3. Taste of Home https://www.tasteofhome.com/cooking-tips/ask-the-test-kitchen/what-is-polenta-
  4. BBC Good Food https://www.bbcgoodfood.com/glossary/polenta
  5. Healtline https://www.healthline.com/health/food-nutrition/is-polenta-gluten-free#gluten-in-corn
  6. Kitchn https://www.thekitchn.com/whats-the-difference-between-cornmeal-and-polenta-word-of-mouth-211404

1 Comment

  1. Op het pak Polenta van BERGFOOD,dat ik bij A.H. kocht, stond niet dat het glutenvrij is – hetgeen A.H. steeds nauwgezet doet – maar uit de ingrdientenbeschrijving van ergfood maismeel voorgekookt) kreeg ik sterk de indruk dat er alleen mais is gebruikt, zoals bijna altijd. Ik ga er nu dus maar van uit dat het product glutenvrij is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Facebook
Facebook
Twitter