Hoe behandel je glutenintolerantie?

Hoe behandel je glutenintolerantie?

Je hebt de diagnose gehad: glutenintolerantie. Tja wat nu? Tijd om je voedingspatroon om te gooien! Maar wat zijn belangrijke dingen waar je aan moet denken? Daphne, doktersassistente in het St. Antonius ziekenhuis, helpt ons op weg.

Wat is glutenintolerantie?

Glutenintolerantie, beter bekend als coeliakie, is een chronische auto-immuunziekte. Dit houdt in dat na het eten van gluten een ontstekingsreactie in het lichaam ontstaat waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt tegen de eigen darmcellen. Als gevolg hiervan beschadigt het slijmvlies van de dunne darm en gaan de darmvlokken kapot. Indien iemand met coeliakie langere tijd gluten blijft eten, raakt de darmwand zodanig beschadigd dat er geen darmvlokken meer over zijn en het oppervlak van de dunne darm te klein en te glad is geworden. De opname van voedingsstoffen vindt normaal gesproken plaats in de dunne darm en door de beschadigingen, gebeurt dit niet meer goed. Hierdoor kunnen tekorten aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan. Lees hier verder over coeliakie.

Hoe behandel je glutenintolerantie?

De behandeling van coeliakie bestaat uit het volgen van een glutenvrij dieet. De diëtist kan je helpen bij het samenstellen van een goed voedingspatroon.

De darmwand kan geïrriteerd of beschadigd zijn door het eten/drinken van producten met gluten zoals eerder beschreven. Als je geen voedingsmiddelen met gluten eet kan de darmwand zich herstellen en zullen de klachten verdwijnen. Het dieet zal je dan ook levenslang blijven volgen. Naarmate het dieet vordert zal je je beter gaan voelen. Dit kan al binnen enkele weken/maanden maar verschilt per persoon. In het begin zal het volgen van een glutenvrij dieet niet gemakkelijk zijn, omdat er in veel producten die je normaal eet gluten zit.

Maar niet getreurd, er is zoveel lekkers te vinden! Lees hier verder over welke producten geen gluten bevatten, en welke wèl gluten bevatten.

Eventueel kan een jaarlijkse controle bij de diëtist fijn zijn om de ontwikkeling van je lichaam te laten controleren. Zo is het bijvoorbeeld soms nodig om extra vitamines en mineralen te slikken als blijkt dat je wat verzwakt bent of zelfs bloedarmoede hebt. Voorbeelden zijn: foliumzuur, vitamine B12 en ijzer.

  • Foliumzuur (vitamine B11) is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen
  • Vitamine B12 zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in het bloed te vervoeren en is nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel.
  • IJzer is een mineraal dat onder andere belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam.

Meer over je gezondheid

Als je net de diagnose coeliakie hebt gehad zul je wat tijd moeten investeren in het goed inlezen over de gevolgen hiervan. Wij helpen je graag op weg en hebben een groot aanbod aan artikelen geschreven! Ga naar onze gezondheid pagina voor alle dingen die je moet weten.

Daphne Godee is in 2018 afgestudeerd aan het mbo Rijnland als doktersassistente en sindsdien aan de slag gegaan als doktersassistente in het St. Antonius ziekenhuis op de polikliniek KNO. 
Ze heeft stage gelopen in zowel de huisartsenpraktijk als in het ziekenhuis om te kijken waar haar interesses liggen en waar ze de nodige kennis over coeliakie heeft opgedaan. Haar keuze ging uit naar het ziekenhuis, omdat het een gespecialiseerde zorg is. Niet alleen het werk is gevarieerd, maar ook de patiënten. Ze zijn er van jong tot oud! Dat maakt het leuk, afwisselend en uitdagend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Facebook
Facebook
Twitter