Fonio, het nieuwe glutenvrije graan

Fonio, het nieuwe glutenvrije graan

Heb je er al van gehoord? Fonio is het nieuwe, door de EU toegestane, graan uit Afrika. Dit klein korrelige wondergraan is niet alleen super gezond maar ook nog eens glutenvrij! Weer een optie erbij dus! Meer weten over Fonio? Lees dan vooral verder en kom meer te weten over Fonio in dit artikel.

Fonio, wat is dat nou?

Fonio is een al eeuwen oud graan. Het graan lijkt al sinds 5000 jaar voor Christus te groeien in west Afrika, hoewel het sinds de veertiende eeuw pas echt actief verbouwd en gegeten werd door de mens. Het graan groeit makkelijk op droge en voedingsarme bodems waardoor het makkelijk te verbouwen is. [1 & 2]

Wanneer je Fonio koopt in een winkel of misschien wel online besteld, is het natuurlijk al klaar voor gebruik. Vroeger was dit natuurlijk niet zo. Wanneer het glutenvrije graan werd geoogst in het westen van Afrika, moest het eerst worden gepeld. Dit werd met de hand gedaan. Doordat Fonio een kleine korrel heeft, was dit altijd een flinke klus die veel energie koste. Door het plat te slaan, te wrijven en wassen werd dit graan gepeld. Om 1 of 2 kilo gepelde Fonio te krijgen, kosten je dat 1 uur pelwerk. Gelukkig bestaan er tegenwoordig pel machines die over 1 kilo Fonio maar 6 minuten doen om te pellen, een stuk efficiënter dus. [1 & 2]

Fonio is een graan met een beetje een nootachtige smaak. De korrel van Fonio is heel klein, waardoor het snel kookt wanneer het gepeld is en van zijn kaft is ontdaan. Fonio is al gaar wanneer je het 5 tot 10 minuten kookt. Lekker makkelijk op tafel te zetten dus!

Fonio bevat veel goede voedingsstoffen maar ook veel vezels en eiwitten. Wat heel bijzonder is aan dit graan, is dat Fonio alle essentiële aminozuren bevat, en dan specifiek veel methionine en cystine. Aminozuren zijn bouwstenen waarmee het lichaam eiwitten kan maken. Sommige aminozuren kan het lichaam zelf maken uit eiwitten, maar essentiële aminozuren kan het lichaam niet aanmaken. Daarom is het heel belangrijk dat je die binnen krijgt met je voeding. Daarom is het des te prettig dat Fonio al deze essentiële aminozuren al bevat. [1 & 2]

Fonio is nu nog niet zo bekend maar je gaat er zeker nog meer over horen. Zo is het ook nog niet op heel veel plekken te koop. Wel kun je Fonio op amazon bestellen. Dan heb je zo het nieuwe glutenvrije graan bij jou in huis om vervolgens er heerlijke gerechten mee te koken. Je kan Fonio als vervanger voor rijst, couscous of quinoa gebruiken. Zo kan je weer leuk variëren met een van je standaard gerechten, en dat dan glutenvrij.

Meer over Fonio

Wil je meer weten over Fonio of heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Laat dan vooral een berichtje achter onderaan dit artikel voor een zo snel mogelijk antwoord op jouw vraag.

Meer glutenvrije granen?

Wil je over meer granen weten of ze glutenvrij zijn? Zoals bij rogge? Lees dan dit artikel waarin uit wordt gelegd of rogge glutenvrij is of niet.

Bronnen:

  1. Leisa Magazine. Fonio: a small grain with potential.
  2. Jack. R. Harlan. Origins of African Plant Domestication.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Facebook
Facebook
Twitter