De voordelen van plantaardige melksoorten

De voordelen van plantaardige melksoorten

Plantaardige melk, je hebt het vast wel eens voorbij zien komen. Misschien heb je je buurmeisje er over horen praten of heb je het gezien in de supermarkt. Plantaardige melk is steeds populairder aan het worden, alleen wat moet je er nou precies mee? Daarom leggen we in dit artikel uit wat de voordelen nou eigenlijk zijn van plantaardige melk.

Wat is plantaardige melk?

De term plantaardige melk ken je hoogstwaarschijnlijk wel, alleen wat houdt het nou precies in? Plantaardige melk is eigenlijk geen echte melk. Waarbij echte melk afkomstig is van koeien en bedoeld is voor baby kalfjes, wordt plantaardige melk gemaakt door mensen. Plantaardige melk bestaat voor het grootste gedeelte uit water, net als melk. Daarnaast worden meerdere plantaardige producten gebruikt zoals amandelen, rijst, soja, kokos, haver en zo nog veel meer.

Vaak zit hier maar een klein beetje van in. Ook kunnen plantaardige melksoorten een beetje zijn gezoet voor een lekkere zoete smaak. Melk is van zichzelf natuurlijk niet zoet, daarom zijn er ook ongezoete soorten plantaardige melk die wat meer op de ‘echte’ melk lijken.

Melk is van zichzelf een bron van calcium en eiwitten en bevat verder ook nog andere voedingsstoffen. Door de plantaardige producten zoals amandelen, rijst, soja, kokos en haver zijn plantaardige melksoorten ook vaak een bron van eiwitten. Vaak wordt er ook nog wel calcium, vitamine B12 en vitamine D toegevoegd aan plantaardige melk, zodat het zoveel mogelijk op de samenstelling van melk lijkt.

Verschillende soorten plantaardige melk

Er bestaan allemaal verschillende soorten plantaardige melk. Zoals je net al hebt kunnen lezen heeft iedere soort plantaardige melk zijn eigen samenstelling en is ook op basis van een ander product gemaakt.

De meest bekende soorten plantaardige melk zijn nog wel sojamelk, amandelmelk, havermelk, kokosmelk en rijstmelk. Verder bestaan er ook nog andere soorten plantaardige melk zoals quinoamelk, gierstmelk en hennepmelk.

De voordelen

Je weet nu wat plantaardige melk is en wat het inhoud. Alleen wat zijn nou de voordelen van deze plantaardige melk?

Een voordeel van plantaardige melk is dat…

plantaardige melk geen lactose bevat.

Waarom is dit nou een voordeel? Lactose is een eiwit die van nature voorkomt in zuivelproducten zoals melk. Lactose wordt in de dunne darm afgebroken door het enzym lactase, die het lichaam zelf produceert.

Bij de geboorte maakt iedereen het enzym lactase aan waarbij de productie hiervan af kan nemen de gedurende aantal jaren en bij sommige mensen zelfs helemaal stopt. Hierdoor kan het eiwit lactose niet meer afgebroken worden door het lichaam in de dunne darm. Dit kan vervolgens voor buik klachten zorgen.

Deze buik klachten worden veroorzaakt doordat lactose nu onafgebroken in de dikke darm terecht komt, waarbij bacteriën deze eiwitten gaan vergisten. Dit kan voor klachten zorgen als het hebben van diarree, gasvorming in de darmen en buikkrampen.

Deze klachten kunnen dus op komen bij het consumeren van melk waar het eiwit lactose in zit. Het voordeel van plantaardige melk is dat dit niet deze buik klachten veroorzaakt door de afwezigheid van lactose.

het makkelijk te bewaren en gebruiken is.

Plantaardige melk is buiten de koelkast te bewaren. Je bewaart het gewoon buiten de koelkast tot het moment waarop je het nodig hebt. Als je het pak geopend hebt hoef je hem namelijk pas in de koelkast te bewaren. Dit is bij normale verse melk niet het geval.

Zo kan je dus altijd een pak plantaardige melk in huis hebben waardoor je hem altijd bij de hand hebt voor het moment waarop je hem nodig hebt. Handig èn lekker makkelijk nietwaar?

… het duurzaam is.  

Naast alle andere voordelen van plantaardige melk, is het ook nog eens heel duurzaam. Om melk te krijgen moet een koe deze natuurlijk produceren. Hiervoor moet de koe veel eten en drinken waardoor het meer belastend is voor het milieu dan plantaardige melk.

Voor plantaardige melk is namelijk alleen water nodig en de benodigde ingrediënten zoals soja in het geval van sojamelk en haver voor havermelk. Zo draag je dus ook nog eens een steentje bij aan het milieu wanneer je kiest voor plantaardige melk in plaats van koemelk.

ze in allemaal verschillende soorten bestaan.

Je hebt zojuist al wat gelezen over de verschillende soorten plantaardige melk die er zijn. Iedere plantaardige melk, verschillend per merk en soort, hebben weer net een andere smaak. Zo zit er dus altijd wel een smaakje tussen die jij ontzettend lekker zal vinden!

Plantaardige melk, probeer het zelf!

Nog niet overtuigd? Probeer dan zelf eens een van onze plantaardige melksoorten uit om er achter te komen hoe lekker ze wel niet zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Facebook
Facebook
Twitter